Skip to main content

Nyhetsarkiv

Cecilia Andersson från Stockholm vinnare i Årets Konditor 2012

 

I fredags korades Årets Konditor under Chokladfestivalen på Nordiska Museet i Stockholm. Efter en spännande final där landets främsta konditortalanger visade upp sina kreativa och hantverksmässiga färdigheter inför flera tusen besökare tog Cecilia Andersson, chefskonditor på Tössebageriet i Stockholm, hem segern med motiveringen: EN FÄRG- OCH SMAKEXPLOSION AV SVENSKA HÖSTSMAKER, VÄLARBETAT OCH INBJUDANDE, REN ELEGANS!

Årets Konditor är det svenska mästerskapet för professionella konditorer. Tävlingen arrangeras av Sveriges bagare & konditorer för att lyfta det hantverk som dagligen sker på landets alla konditorier och för att ytterligare stimulera utvecklingen och kreativiteten inom branschen.Efter den sex timmar långa finalen stod slutligen Cecilia Andersson, chefskonditor på Tössebageriet i Stockholm, som vinnare. Förutom den ärofulla titeln Årets Konditor, tillika Svensk Mästare i konditori, tilldelas vinnaren ett stipendium på 40 000 kronor.

– Det känns fantastiskt roligt att äntligen ha vunnit! Jag är extra stolt över att jag vann just i år då konkurrensen varit stenhård. Det var min tur att ta hem titeln i år, säger Cecilia Andersson, vinnare i Årets Konditor 2012.

Under finalen skapade finalisterna en trevåningstårta, tre olika praliner i 25 exemplar samt ett hemligt bakverk, i form av en äppelkaka, vilket avslöjades för finalisterna dagen innan finalen. Samtliga bakverk tillverkades på plats på Nordiska museet och dekorerades utifrån årets tema "Höst". Skapelserna presenterades och bedömdes av en metodjury och en smakjury.

– Finalen var en fantastisk uppvisning i vårt kreativa hantverk. Den tekniska skickligheten och estetiska begåvningen som inte bara vinnaren utan alla tävlande visade upp är till stor njutning för både öga och gom. Aldrig tidigare i tävlingen har det varit så tätt mellan första- och femteplats men samtidigt var vinnaren självklar säger Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer, som arrangerar tävlingen Årets Konditor.

På andra plats kom Lina Tollemark från Kalmar, konditor/chocolatier på RC Chocolat i Sigtuna och trea blev Jessica Sandberg från Bjurholm, chefskonditor på Nya Konditoriet i Umeå. På delad fjärdeplats kom Märta Grundberg från Örnsköldsvik, idag på PM Bröd & Sovel i Växjö och Sylvain Marron från Lyon, chefskonditor på Sylvain Marron AB i Göteborg.

CECILIAS TÄVLINGSBIDRAG:

TÅRTA: Höstpäron-tårta – en browniebotten med smördeg och smörkola, pärongelé och päronbavaroise. Glacerad med en caramelglaze

PRALINER:Hasselnöt/Calvados-pralin, Amaretto/Körsbär-pralin och Havtorn/Lakrits-pralin

HEMLIGT BAKVERK: Äppelkaka

- Den 8 november är det dags för nästa tävling i yrkesskicklighet. Då går Mack-SM av stapeln, säger Martin Lundell.