Skip to main content

Nyhetsarkiv

Halloween i leksakshandeln för att stanna

Buttrikcksk 450

Vi befinner oss mitt i Halloween. Denna utifrån kommande "högtid" som de senaste 25 åren varit ett inslag i den svenska handeln. Och allt tyder på att leksaksbranschen blivit ett självklart mål för alla som är sugna på lite fest i höstmörkret.

En som sett utvecklingen på nära håll är Bengt Olander, ägare av butikskedjan Butterick's och grossisten Leco.

- På Butterick's har vi sedan 1987 haft Halloween som en stor aktivitet. Då varvi pionjären i Sverige och helt ensamma i några år.

I slutet på 90-talet började Halloween att spridas över hela handeln. Nu var det inte bara i leksaksaffärerna som det såldes. Detta har naturligtvis hjälpt till att få upp intresset för firandet. Men kanske att utbudet blev lite väl stort.

- Det lugnade ner sig en bit in på 2000-talet, säger Bengt Olander som nu känner en stabilitet.

- Halloween är här för att stanna och det är leksaks- och specialhandeln som är kanalerna ut till konsumenterna.

Bengt Olander upplever att Halloween som företeelse har mognat. Från skräck till maskeradtillfälle. En fest där barn och vuxna kan ha kul tillsammans under den mörkaste tiden på året.

- Från Lucia och fram till midsommar finns det ju hur många festtillfällen som helst. Men när sommaren är slut händer ju ingenting förrän vi närmar oss jul. Halloween har helt enkelt fyllt det hålet.

Trenden är alltså, enligt Bengt Olander, att man går från skräcktema till glad och fantasifull maskerad. Därför är ett grundsortiment av smink och peruker att rekommendera för den som inte vill satsa även på kläder och andra maskeradprylar.

Färdiga ställ är naturligtvis praktiskt för den som inte vill lägga ner så mycket arbete kring planering och inköp.

Butterick's är kanske inte att jämföra med traditionell leksakshandel. Men det är ändå en indikator när man helgerna runt Halloween ser köerna utanför butiken på Drottninggatan i Stockholm.

- De dagarna önskar vi att hade gummiväggar i butiken, skrattar Bengt Olander.

Fotnot:
Fyra av tio svenskar firar Halloween enligt en undersökning som Svensk Handel lät göra 2010. Främst är det godisförsäljningen som ökar. En fjärdedel berättar att de köper särskilt pynt, särskild mat eller en pumpa. Många upplever också att firandet ökar år från år.