Skip to main content

Nyhetsarkiv

Posten säkrar julklappar och julhälsningar lördagen före julafton

 

Postens brevbärare kommer i år att dela ut e-handlade julklappar och julkort lördagen före julafton. Dessutom levereras paket till postombud fram till lördagen den 22 december. Svenskarna får därmed ännu en dag på sig att i lugn och ro köpa sina julklappar på nätet och e-handelsföretagen får en extra försäljningsdag under julruschen.

E-handeln växer kraftigt och den viktigaste perioden för e-handelsföretagen är julen. Förra året handlade 35 procent av befolkningen i Sverige julklappar på nätet för sammanlagt cirka 3,2 miljarder kronor. Då julafton i år inträffar på en måndag har många e-handelsföretag varit oroliga för att de tappar en försäljningsdag. Därför har Posten beslutat att dela ut varubrev till hushållen och köra ut paket till postombuden även på lördagen den 22 december.

- Vi har lyssnat på e-handelsföretagens önskemål om att få en extra försäljningsdag före julafton. Fler konsumenter väljer att slippa att trängas i butiker under julruschen och köper istället sina julklappar på nätet, övertygade om att varorna kommer att levereras hem av brevbäraren eller till postombudet i god tid före jul, säger Andreas Falkenmark, vd Posten Meddelande.

Svenskarna vill få sina e-handlade varor levererade allt snabbare men enligt den kommande e-barometern tror endast vart tionde konsument som i år ska handla julklappar på nätet att de kan få julklapparna levererade före julafton om de beställer dem efter den 18 december. Nästan vartannat e-handelsföretag (45 %) uppger att de kan leverera om beställningen sker efter den 18 december. Vart fjärde företag (24 %) har den 20 december som sista beställning med leverans före julafton.

De företag som använder Postens pakettjänst till privatpersoner (MyPack) inom Sverige eller Varubrev upp till 2 kg kan nu i normalfallet lämna in sina försändelser till den 21 december, en följd av Postens beslut om full brevbäring den 22 december.

- Julen är en hårt ansträngd tid för Posten, med volymer som vida överskrider de normala. För att säkra utdelning av brev och paket före jul har vi därför valt att betrakta lördagen som en normal produktionsdag. Mitt budskap måste ändå vara att handla i tid så får du dina beställningar före jul, säger Andreas Falkenmark.