Skip to main content

Nyhetsarkiv

Årets bästa macka är en "ren dröm" och en rendröm ...

saramacka450

Nu har Sveriges bagare & konditorer utsett Sveriges mest välsmakande, trendiga och nyttiga macka. Vinnare i Mack-SM 2012 är Sarah Wennström från Gällivare med mackan "Rendröm" som består av ett vitt surdegsbröd med philadelphia smaksatt med wasabi, röd mangold, rökt och gravat renkött, marmelad med äpple, ingefära och vanilj samt ärtskott och inlagda morötter.

Mack-SM arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer. I finalen som avgjordes den 8 november, under mässan Mitt Kök i Stockholm, tävlade åtta bagare och konditorer från Slöinge i söder till Gällivare i norr. Uppgiften var att göra Sveriges godaste lunchmacka - en modern och näringsriktig macka som är lätt att ta med sig. Möjligheten att äta mackan på språng bedömdes tillsammans med smak och utseende, nytänkande, tillvägagångssätt och effektivitet.

Vinnaren Sarah Wennström lyckades bäst enligt juryn som motiverar beslutet enligt följande: "Med lokal anknytning, rätt nyttigt och väl genomtänkt koncept är den här mackan helt rätt i tiden. Med sina rena smaker är den här norrlandshälsningen en "Rendröm"."

Komplett lunchalternativ

– Bröd är fantastiskt, något som Sarah visat bevis på här idag. Genom Mack-SM hoppas vi belysa lunchmackan som det kompletta lunchalternativ den faktiskt är. Att ta fram en macka som är både god, nyttig och mättande samtidigt som den är lätt att ta med sig är ett riktigt konsthantverk. Enligt Livsmedelsverket bör nio av tio svenskar äta mer fullkorn. Då bröd är den största källan till fullkorn borde nio av tio svenskar äta mer bröd och då är lunchmackan ett gott alternativ, säger Martin Lundell, vd på branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer.

De åtta finalisterna fick inför en expertjury färdigställa 20 mackor var på 45 minuter. Segraren i Mack-SM vinner förutom äran att ha gjort Sveriges allra bästa lunchmacka även ett stipendium på 10 000 kronor att använda i branschrelaterat utbildningssyfte.

På andra plats kom Pia Frederiksen, 43 år, kallskänka på Wedemarks konditor och bageri i Östersund med "Solhälsning från Jämtland", en macka på surdeg med morötter, rotfruktschips och lax. På tredje plats kom Malin Larsson, 20 år, kallskänka på Hansens Café & Bageri i Sandviken. Tävlingsmacka: "Chèvre Italia", ett surdegsbröd med chevrè, parmaskinka, valnötter och fikonchutney.