Skip to main content

Nyhetsarkiv

Sorsele – bäst i Sverige på e-julhandel

 

Om man letar efter de svenskar som e-handlar mest julklappar så får man åka till Sorsele i Västerbottens län. Invånarna i kommunen e-handlade förra julen betydligt fler julklappar än ett genomsnittligt hushåll i Sverige. Det framgår av statistik över levererade paket från Posten*, som nu går in i årets mest hektiska period.

E-handeln har växt stadigt under de senaste åren i takt med att allt fler svenskar upptäcker dess fördelar och inför julen 2012 bedömer Posten att e-julhandeln kommer att omsätta cirka 4,1 miljarder kronor. De flitigaste e-julhandlarna finns i Sorsele i Västerbottens län, dit Posten under november och december 2011 levererade 3102 paket till de 1292 hushållen. Det gör att Sorseleborna klickade hem flest julklappar per invånare i Sverige.

Kännetecknande för de e-julhandlande invånarna i Sorsele är att de är äldre gifta par utan hemmaboende barn och med stort intresse för friluftsliv. Detta visar en så kallad Mosaic-segmentering utförd av Posten, som utifrån postnummer och flera andra variabler kategoriserar svenskarna i olika livsstilar.

Det är framförallt hushåll i mindre kommuner på landsbygden i Norrland som är mest aktiva på nätet under julhandeln. På topplistan över vilka kommuner där hushållen handlar mest kommer Storuman, Arjeplog och Jokkmokk strax efter Sorsele. Det län där invånarna handlar mest är Norrbottens län.

– Allt fler hushåll i Sverige ser fördelar med att i lugn och ro handla julklappar hemma vid datorn och få dem levererade direkt till brevlådan eller hämta ut dem hos närmaste postombud. Att hushåll på mindre orter är mest aktiva när det gäller att handla julklappar på nätet visar hur e-handeln och infrastrukturen för att levererar beställda varor skapar nya möjligheter att nå ett ökat utbud och service på landsbygden, säger Arne Andersson

Topp 10: Kommunerna i Sverige där hushållen handlar flest julklappar på nätet
1. Sorsele
2. Storuman
3. Arjeplog
4. Jokkmokk
5. Dorotea
6. Vilhelmina
7. Malå
8. Härjedalen
9. Älvdalen
10. Överkalix

Topp 10: Län i Sverige
1. Norrbottens län
2. Jämtlands län
3. Dalarnas län
4. Västerbottens län
5. Gotlands län
6. Värmlands län
7. Uppsala län
8. Södermanlands län
9. Blekinge län
10. Gävleborgs län

Om e-julhandel i Sverige
Under 2011 omsatte e-handeln 28 miljarder kronor och den förutspås växa med ytterligare 13 procent under 2012 till drygt 31 miljarder. Optimismen är stor hos både e-handelsföretag och konsumenter inför årets e-julhandeln– fler konsumenter handlar allt fler av sina julklappar på internet och företagen tror på en rekordjul. De mest populära inför julhandeln på nätet är böcker (57 procent), DVD-filmer (33 procent), leksaker (28 %) och kläder (26 procent).