Skip to main content

Nyhetsarkiv

Det säljs allt fler cyklar

 

Det pekar uppåt för cyklandet i landet.

Cykelförsäljningen ökade med åtta procent den gångna säsongen enligt färsk statistik från cykelbranschen.

Totalt såldes cirka 540 000 cyklar under perioden september 2011 till augusti 2012.

– Cyklandets popularitet har ökat i Sverige och det märks i antalet sålda cyklar, säger Berit Gibbs, vd i branschorganisationen Cykel Motor och Sportfackhandlarna samt styrelsemedlem i Svensk Cykling.

Mycket pekar uppåt för cykelbranschen nu. Svensk Cyklings marknadsuppskattning för cykelförsäljningen förra säsongen visar på en fortsatt ökning av cykelförsäljningen. Antalet sålda cyklar ökade med cirka åtta procent jämfört med föregående säsong. Totalt såldes cirka 540 000 cyklar.

– Fackhandeln ökade också sin andel av marknaden vilket ytterligare stärker argumentet att cykelns status ökat och att svenskarna köper dyrare cyklar, mer tillbehör och servar sina cyklar bättre, säger Klas Elm, ordförande i branschorganisationen Svensk Cykling.

Cykelförsäljningen har också ökat under flera år. Under perioden 2010–2011 var ökningen lika stor som årets, åtta procent, och för säsongen 2009–2010 var ökningen av antalet sålda cyklar cirka sju procent.

Vi har fått en cykelkultur som mognat och vuxit upp, och politiker i våra städer måste numera förhålla sig detta och inse att planering för ökat cyklande måste vara en självklar och viktig del av samhällets utveckling.

Men det är inte bara cykelpendlandet i städerna som ökar. En mycket tydlig trend är att allt fler använder cykeln som träningsredskap. Det märks inte minst i det stora intresset för cykellopp som Vätternrundan och CykelVasan, som slår nya rekord i antalet deltagare år efter år.

- Fler och fler köper mer än en cykel. Många svenskar har börjat köpa en andracykel, en för vardags-pendlandet och en för motionscyklandet till exempel, säger Klas Elm.