Skip to main content

Nyhetsarkiv

Dubbdäck årets julklapp i cykelhandeln

 

Allt fler svenskar cyklar även på vintern. En femtedel av alla svenskar cykelpendlar minst fyra dagar i veckan under sommarhalvåret, och mer än hälften av dem fortsätter att cykelpendla lika ofta under vintern. Det framgår av en Sifo-undersökning gjord på uppdrag av Svensk Cykling. Och i cykelfackhandeln är dubbdäcken definitivt årets julklapp.

När Svensk Cykling gav Sifo uppdraget att undersöka svenska folkets cykelvanor visade det sig att nästan 40 procent av landets cyklister cyklar mer idag än för fem år sedan. En femtedel (19 procent) av alla svenskar cykelpendlar fyra dagar eller mer under sommarhalvåret, och under vinterhalvåret fortsätter hälften att cykla lika ofta, vilket innebär att en tiondel av alla svenskar cykelpendlar regelbundet även under vintern numera. Räknar man även de som cyklar någon dag under vinterhalvåret är det ännu fler.

Den största gruppen vintercyklister finns i åldersgruppen 30–49 år. 43 procent av alla landets cyklister använder också cykeln för träning och motion under vinterhalvåret, enligt samma undersökning.

- Allt fler cyklar hela året. I Malmö cyklar 8 av 10 året runt och i Stockholm är det ungefär häften av våra dagliga cykelpendlare som cyklar hela året. Så länge kommuner och Trafikverket gör sitt jobb och håller cykelbanor och gator plogade är det inget problem med att vintercykla. Det man bör tänka på är dock att rusta cykeln, och sig själv, för vintern.

Tydlig belysning, både fram och bak, för att synas och att se samt vinterdäck, dubbat eller grovmönstrat, gör även vintercykling till ett rent nöje. Att det dessutom är det mest tidsbesparande och för miljön bästa sättet att ta sig fram gör ju det hela bara bättre, säger Berit Gibbs, vd för Branschorganisationen Cykel Motor och Sportfackhandlarna

Att vintercyklandet trendar visar sig också tydligt i cykelfackhandeln, där försäljningen av dubbdäck till cyklar rekordsäljer hos flera större cykelfackhandlare.

I branschen noterar man i år mer än en 40-procentig omsättningsökning.