Skip to main content

Nyhetsarkiv

Brevbärarna levererar rekordmånga e-julklappar i år

 

Aldrig för har Postens brevbärare och ombud lämnat ut så många e-handlade julklappar till svenska folket som i år. Postens paketvolymer relaterade till e-handeln har i december ökat med hela 30 procent jämfört med förra året och även de mindre paketen som brevbärarna delar ut är betydligt fler, upp 15 procent*. Enligt en ny undersökning från Posten har svenskarna fram till igår e-handlat julklappar för 4,7 miljarder kronor**.

Posten har låtit TNS SIFO fråga 1000 konsumenter om de har handlat julklappar på nätet i år. Undersökningen genomfördes den 19-20 december vilket innebär att majoriteten av julhandeln på nätet har kunnat mätas. Av undersökningen framgår att cirka 40 procent av Sveriges konsumenter har e-julhandlat i år och att de i genomsnitt lagt totalt 1494 kronor av sina julklappsinköp på nätet. Det innebär att svenskarna e-handlat julklappar för 4,7 miljarder kronor, vilket är en ökning med 33 procent jämfört med förra julen.

På Posten märker man den kraftiga ökningen i årets e-julhandel och imorgon lördag levererar Postens brevbärare och chaufförer de sista e-julklapparna till hushållen och postombuden. De rekordhöga volymerna uppnås trots att julen i år ligger på en måndag vilket är långt ifrån idealiskt för e-handeln.

- För att kompensera att julafton i år ligger på en måndag har vi lagt in en extra utdelningsdag imorgon lördag då våra brevbärare delar ut mindre paket och julkort till hushållen och paket körs ut till postombuden. Det innebär att konsumenterna har kunna handla julklappar på nätet långt in i denna vecka, säger Andreas Falkenmark, VD Posten Meddelande.

Den mest populära produkten att e-julhandla är fortsatt böcker som 35 procent av e-julhandelskonsumenterna handlat. Andra populära produkter i årets e-julhandel är kläder (22%), filmer (19%), hemelektronik (17%) och leksaker (15%).

- Konsumenterna vet att de kan kapa julstressen genom att göra julklappsköp på nätet. Det är enkelt och bekvämt och man känner sig trygg med att leveransen ska komma i tid, säger Andreas Falkenmark.

Resultat från årets e-julhandelsundersökning

40 % (35% år 2011) av Sveriges konsumenter har handlat julklappar på nätet i årets julhandel

1494 kronor (1290 kronor) är medelvärdet som varje e-julhandelskonsument handlat för

Mest populära e-julklappar:

Böcker 35 % (43 % är 2011)

Kläder 22 % (15%)

Filmer 19 % (20 %)

Hemelektronik 17 % (10%)

Leksaker 15 % (14 %)

*Den procentuella ökningen av Postens e-handelsvolymer avser inrikespaket från företag till konsumenter under 1-19 december 2012 jämfört med motsvarande period 2011, samt utvecklingen för de mindre paketen, varubrev, under motsvarande period.

** Undersökningen genomfördes av TNS SIFO i form av en webbundersökning bland ett riksrepresentativt urval av Sveriges befolkning över 15 år, den 19-20 december 2012.