Skip to main content

Nyhetsarkiv

Ny bluffmetod – tidräknare i datorn

 

Metoderna blir alltmer häpnadsväckande. Ett blufföretag har specialiserat sig på att skrämma till betalning genom hota med att personerna i fråga blir utpekade som porrsurfare! Verktyget man använder är en tidräknare i datorn.

En bluffaktura kommer på vanligt sätt. Men sedan är det definitivt inte vanligt, utan en y metod som polisen inte tidigare sett till. Fakturautställaren hotar nämligen med att hänga ut "köparen" på internet som porrsurfare om han eller hon inte betalar i tid. Detta alltså genom att använda en nedräknare på datorn.

Fakturorna skickas till personer som laddat ner porr eller påstås har gjort det. Man har av någon anledning varit inne på en sida kontrollerad av blufföretaget. Där har man klickat på länkar och lämnat efter sig uppgifter som lett fram till fakturorna i fråga. Dessa ligger på mellan 1000 och 5000 kronor, inte så stora belopp, vilket gör att många väljer att betala.

Det rör sig mest om privatkonsumenter men även om företagare. Polisen har just nu 1300 ärenden i Skåne och 150 i Blekinge. På SVT:s fråga om huruvida man vet vem som ligger bakom, säger polisen att man har mycket att gå på och att man är övertygad om att man kommer att hitta bovarna i detta mycket olustiga drama.

Sens moral: Var försiktig om du av någon anledning hamnar på en porrsida.

Källa: Nyheter på svt.se

Länk till inslaget:

http://www.svtplay.se/klipp/956062/blufforetagens-nya-metod-utpressning