Skip to main content

Nyhetsarkiv

Stockholms bästa semla!

 

Den 2 februari anordnade Stockholms bagare & konditorer Stockholms officiella semmeltest på Historiska Museet. Med en kvalificerad jury och strikta bedömningskriterier stod mycket prestige på spel i detta tuffa test, som även kan ge inspiration och kunskap till alla de entusiaster runt om i landet som anordnar semmeltester. Och vinnaren blev – Älvsjö Konditori & Bageri!

Semlan är idag ett älskat bakverk hos det svenska folket och i år uppskattas vi äta fem miljoner semlor under Fettisdagen. Inte minst syns det stora intresset för semlor i media som varje år publicerar semmeltester.

För andra året i rad arrangerades Stockholms officiella semmeltest av Stockholms bagare & konditorer i samarbete med Historiska Museet. Det officiella semmeltestet var en av de stora höjdpunkterna under Brödfestivalen den 2-3 februari på Historiska Museet, där 20 Stockholmsbagerier tävlade om titeln "Stockholms bästa semla". En kvalificerad expertjury har utifrån noggrant utvalda bedömningskriterier testat semlor som för juryn var anonyma. Juryn bedömde semlorna utifrån utseende, bulle, mandelmassa och grädde.

Årets vinnare i Stockholms officiella semmeltest blev Älvsjö Konditori & Bageri. Tvåa kom Söderbergs Bageri och trea blev Bageri Passion.

- Årets vinnare, Älvsjö Konditori & Bageri, bakade en perfekt semla med god bulle och mycket bra fyllning. Alla smaker kompletterade varandra, vilket gjorde detta till den bästa semlan. Tack vare den professionella juryn är det här officiella semmeltestet mycket prestigefullt i branschen. Vi hoppas även att denna tävling kan inspirera och vägleda andra semmelälskare till egna tester, säger Heléne Johansson, ordförande för Stockholms bagare & konditorer.

Juryn bestod av Elisabeth Johansson, konditor och kokboksförfattare, Per Bäckström, konditor, Åsa Swanberg, matförfattare och chefredaktör på tidningen Baka samt Håkan Johansson, Bagarlandslaget. Konferencier var Steffo Törnqvist.

Chefen bjuder på semlor

Även arbetsgivare har tagit fasta på det svenska fenomenet då en av tre svenskar blir bjudna på semlor av sin chef. Norrlänningar verkar fira fettisdagen intensivare än smålänningar eftersom över hälften i övre Norrland blir bjudna på semlor av sin chef. Det kan jämföras med att endast en av fyra i Småland blev bjudna på semla på arbetet under fettisdagen.*

- Det märks att svenskar är stolta över vår semmeltradition och intresset syns inte minst i den uppmärksamhet som semlor får i tidningar och ute på arbetsplatserna. I år beräknar vi att svenska folket kommer att äta fem miljoner semlor bara under Fettisdagen. Semlan ger landets arbetsgivare chansen att på enkelt sätt visa sin personal uppskattning säger Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer.