Skip to main content

Nyhetsarkiv

Det är vi som är Butikerna – vi presenterar våra medlemsorganisationer

Leksaksbutik 450

Här fortsätter vi att presentera våra medlemsorganisationer. Denna gången har turen kommit till Leksaksbranschen.

Organisationen:

Leksaksbranschen är en relativt nybildad organisation, resultatet en sammanslagning mellan grossistorganisationen Swetoy och Leksakshandlarnas Riksförbund. Här kan alla aktörer i leksaks-, baby- och hobbybranschen vara medlemmar oavsett i vilket led man verkar; tillverkare, importör, grossist eller återförsäljare.

Leksaksbranschen jobbar både nationellt via Butikerna och Företagarna samt internationellt, via TIE (Toy industri of Europé) och ICTI (International Council of Toy Industries).

Personen:

Lena Hedö, informationschef. Var tidigare vd i Leksakshandlarnas Riksförbund och innan dess ansvarig för inköp och marknadsföring inom det egna familjeföretaget Lekplaneten med leksaksbutiker och centrallager.

Vilka är era medlemmar?

Vi är drygt 200 medlemmar alltifrån mindre privatägda butiker till kedjor som Lekia och Barnens Hus. Andra exempel på medlemmar är Coop, Gekås, Lego, Stiga och Scanditoy/Brio. Störst inom e-handel är medlemsföretaget Lekmer.

Vad är de viktigaste frågorna som ni jobbar med idag?

Leksakers säkerhet är alltid i fokus. Just nu är det mycket kring den nya kemikalielagstiftningen som träder i kraft i sommar.

Hur ser du på framtiden för er bransch?

En sak är säker, nämligen att leksaker alltid kommer att behövas. En nyligen gjord undersökning "Value of play"(framtagen av TIE) menar att leken är av stor betydelse, till och med avgörande för barnens utveckling och välmående. Försäljningskanalerna förändras, just nu är det e-handeln som plockar marknadsandelar.

Varför är ni med i Butikerna?

Butikerna är en viktig organisation för alla våra handelsmedlemmar. Här görs ett mycket bra arbete kring säkerhetsfrågor, kortinlösen och fraktavtal – för at nämna några områden. Tack vare Butikerna kan vi också erbjuda våra medlemmar kvalificerad rådgivning inom såväl arbetsrätt som hyres- och avtalsrätt.

Viktigaste frågan generellt för handeln just nu?

Att det blir rimliga kostnader för kort- och penninghantering samt att det blir säkert att jobba i butik.