Skip to main content

Nyhetsarkiv

Den 13 april är det Surdegsdagen

Surdegsmacka 450

Surdegstrenden håller i sig och bli allt populärare, man kan säga att surdegsbrödet gjort en kometkarriär. En undersökning visar att surdeg är den populäraste brödsorten efter fullkornsbröd och knäckebröd. En tredjedel äter helst surdegsbröd om de får välja bröd. Och den 13 april är det alltså Surdegsdagen.

 

Det betyder att surdegsbröd inte bara är en tillfällig trend, nu äter vi surdeg till både vardag och fest. På frågan ifall svenskarna saknar något i brödhyllan svarar flest att de helst vill ha fler sorters surdegbröd.

Surdegstrenden har bidragit till ett större brödsortiment och ökat intresse för bröd. Enligt en riksrepresentativ undersökning är ett större utbud av surdeg det som svenskarna saknar mest i brödhyllan. 27 procent svarar att de saknar fler surdegsbröd i mataffären och kvinnor önskar i högre grad än män att det fanns mer surdeg bland bröden. Över 1000 svenskar har deltagit i undersökningen som United Minds genomfört på uppdrag av Brödinstitutet.

– Att baka med surdeg är ett exempel på den hantverkstrend som breder ut sig bland allmänheten. Vi vill prova att göra saker själva, till exempel vår egen korv och baka vårt eget bröd. Intressant är att det är unga killar som är lite frontfigurer för surdegsbakning. Det är en ny grupp som inte ägnat sig åt bakning förut. Man skapar sin egen surdeg, bakar tillsammans med sina vänner och provar sig fram med olika mjölksorter. I bröddiskarna har också en hel del nya surdegsbröd dykt upp och fler kommer säkert. Den här trenden är bra för folkhälsan, att surdegsbröd är gott känner många till, men det är också ett bröd som gör att vi får i oss viktiga mineraler och vitaminer, säger Catarina Bennetoft brödexpert och talesperson för Brödinstitutet.

När respondenterna fick välja vilken brödsort de helst äter svarade flest fullkornsbröd och därefter knäckebröd och surdegsbröd. Det är 33 procent av svenskarna som helst väljer att äta surdegbröd och i åldersgruppen 45-65 år föredrar flest surdegsbröd. Surdegsbrödet är populärare i storstäderna och i Stockholms län är det 40 procent som helst äter surdeg.

– I Sverige har bakning med surdeg en mycket lång tradition och är en av de riktigt ursprungliga bakmetoderna. Det kräver dock lite mer tid än vanlig bakning. Men det finns förpackat surdegsbröd både i affärer och bagerier och även färdig surdeg att köpa för hemmabagaren, säger Catarina Bennetoft.

Surdegsdagen firas andra lördagen i april varje år.
Läs mer om surdeg: www.brodinstitutet.se/allt-om-brod/ingredienser-i-brod/surdeg