Skip to main content

Nyhetsarkiv

Sara Fjärrstrand från Sala vinnare i SM Unga Bagare 2013

 

Förra veckan korades den svenska mästaren i bageri för unga bagare under en fem timmar lång bakningstävling på Ester Mosessons gymnasium i Göteborg. Efter en spännande final där landets tolv främsta bagartalanger gjorde upp om förstapriset stod slutligen Sara Fjärrstrand, 21 år, från Sala som segrare.

SM Unga Bagare arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer för att uppmärksamma bagaryrket bland yngre och för att visa upp det kreativa hantverket bakom bröd.

Sara Fjärrstrand tilldelades den ärofulla titeln Svensk Mästare i bageri för unga bagare med motiveringen: "I hård konkurrens och under hård stress arbetade Sara Fjärrstrand fokuserat och gjorde det svåra enkelt. Med stor respekt för såväl hantverk som medtävlande, bytte Sara fjärilarna i magen till bröd som lyfte".

– Det känns så klart jättekul att vara svensk mästare i bageri och dessutom ta plats i Juniorbagarlandslaget! Det här är bara början på min karriär inom bageribranschen, nu ser jag fram emot att växa och utvecklas i min roll som bagare, säger Sara Fjärrstrand, vinnare i SM Unga Bagare 2013.

Under finalen bakade de tolv finalisterna franskbrödsbullar, vetebrödsbullar, wienerbröd, matbröd samt ett dekorbröd eller en tårta. Allt från grunden och efter egna recept. Samtliga bakverk ställdes sedan ut i shoppingcentret Nordstan i Göteborg där en jury slutligen bedömde kreativitet, smak, färg och form.

– Att våra svenska unga bagare håller hög internationell klass visste vi redan, bland annat genom förra årets bragd i EM för unga bagare då Sverige tog hem en överlägsen seger. Efter vad jag har sett idag tror jag att vi har stor chans att kamma hem guldet även i år då denna final var ännu en fantastisk uppvisning i det kreativa bagarhantverket, säger Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer som är huvudarrangör av SM Unga Bagare.

SM Unga Bagare är inte bara ett svenskt mästerskap, utan även en uttagstävling till Svenska Juniorbagarlandslaget.