Skip to main content

Nyhetsarkiv

Tappar kedjorna mark?

En utveckling som tycks ha pågått så länge man kan minnas är att big is beautiful: Kedjorna växer på de oberoende handlarnas bekostnad. Större butiker växer på de mindres bekostnad. Men hur är det just nu egentligen?

Sedan tjugo år tillbaka kartlägger HUI Research varje år detaljhandeln i publikationen Branschfakta. Varje år har detta varit ett genomgående tema. Men i år var det annorlunda. I många branscher verkar de största kedjorna ha tappat marknadsandelar. Parallellt har butikerna med mer än 50 miljoner i omsättning tappat marknadsandelar i många branscher.

Femtioplusbutikerna tappar i fem av nio branscher

I kartläggningen tappar de största aktörerna mark i branscherna dagligvaror, bokhandel, möbler och elektronik. I klädhandeln tappar de största knappt en procent, i bokhandeln två procent, i möbler och elektronik en procent. I dagligvaruhandeln brukar de stora alltid bli större men där står nu utvecklingen stilla. De största aktörerna tog dock marknadsandelar i sporthandeln och hos optikerna.

Ser man på de största butikernas marknadsandelar står femtioplusbutikerna, dvs butikerna med mer än femtio miljoner i omsättning, för mer än femtio procent av handelns totala omsättning. Deras andel har tidigare alltid ökat. Men i många branscher sjunker nu de störstas omsättningsandel. I dagligvaruhandeln, klädhandeln, skohandeln, elektronikhandeln och järn- och bygghandeln minskade femtioplusbutikernas andel av den totala omsättningen.

Läs mer här:
http://www.hui.se/nyheter/spaning-130514_1