Skip to main content

Nyhetsarkiv

Småskalighet i den stora finalen av Årets Konditor 2013

Tolv kandidater från de mest prestigefyllda konditorierna i landet har tävlat med sina unika tårtkreationer och semifinalen i Årets Konditor är nu avgjord. Det är tre kvinnor och två män som kvalificerat sig vidare till den stora finalen i det svenska mästerskapet för professionella konditorer, Årets Konditor. Årets tema är "Småskalighet" vilket innebär mästerverk i miniatyr.

I år utökas även tävlingen då finalisterna inom loppet av tio timmar, under två dagar, ska skapa en våningstårta med minst tre våningar, två olika praliner samt tre olika sorters söta tapas/minibakelser med förutbestämda smakriktningar.

Bakom den prestigefyllda tävlingen Årets Konditor står Sveriges bagare & konditorer och finalen äger i år rum på Stockholmsmässan i Stockholm den 3-4 oktober i samband med Chokladfestivalen.

Årets Konditor är tävlingen där Sveriges fem bästa konditorer gör upp om den eftersträvansvärda titeln Årets Konditor – tillika svensk mästare i konditori. Tävlingen ger en inblick i det trendiga konditorhantverket och bjuder på en förstklassig uppvisning i smak, kreativitet och yrkesskicklighet. Den höga statusen på tävlingen har lett till ett ökat intresse för att tävla bland konditorer runt om i landet och i år är startfältet starkare än någonsin. Temat för årets upplaga av tävlingen är "Småskalighet".

– Årets tema "småskalighet" kan tolkas på många sätt. Vi vill gärna se bakverk hos våra finalister som är innovativa både till smak och utseende och som dessutom tar det traditionella hantverket vidare. Det kommer bli en spännande final med det starkaste startfältet jag hittills upplevt och då tävlingen nu sträcker sig över två dagar kräver den även mer från våra finalister. Bland finalisterna hittar vi flera starka individer med en fantastisk talang. Vi kommer få se många läckra bevis på spännande kreativitet och hantverksskicklighet, säger Martin Lundell, vd på branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer som arrangerar tävlingen Årets Konditor.

De fem finalisterna i Årets Konditor 2013 är:

Patrik Fredriksson, 32 år, från Göteborg. Patrik är chefskonditor på Clarion Hotel Post i Göteborg.
Disa Molin, 27 år, från Uppsala. Disa är konditor på Margareta Bröd & Bakverk i Göteborg.
Lina Olsén, 26 år, från Ekeby. Lina är chefskonditor på Tösabiten i Ekeby.
Didrik Persson, 22 år, från Sjöbo. Didrik är konditor på Magnus Johansson Bageri & Konditori i Stockholm.
Lina Östberg, 24 år, från Borgholm. Lina är konditor på Dessert & Choklad Stockholm.