Skip to main content

Nyhetsarkiv

Sedelutbytet borde bli en vinst för handeln!

1000-lapp high

Med start i höst ska svenska sedlar och mynt under några år bytas ut helt och hållet.

- Att ytterst få banker löser in pengar är en möjlighet för handeln, säger Bengt Hedlund, vd i Butikerna.

Innan nyår ska alla gamla 50- och 1000-lappar vara inlösta. Från och med 2014 börjar sedan det övriga utbytet som ska vara klart två år senare. Totalt är cirka 90 miljarder kronor i kontanter i omlopp, enligt Riksbanken som tagit beslutet av säkerhetsskäl.

- Just nu får ju svenskarna sin skatteåterbäring på cirka 30 miljarder, något som definitivt kommer handeln till godo och också utnyttjas av många i marknadsföringssyfte.

Därför bör man också se den delen av de 90 miljarderna som en möjlighet att sälja mer, menar Bengt Hedlund som inte tycker att man ska fokusera på det negativa i situationen.

- Visst blir det ökade kostnader för exempelvis maskinomställning men det hade det ju blivit även om bankerna löst in pengarna. Dyrare värdetransporter, ja visst, men vi menar att man ändå har mer att vinna än förlora på välkomna kunder med gamla kontanter.

Bengt Hedlund och Butikerna ser alltså gärna att kunderna kommer till handlarna med sina sedlar och mynt.

- Handla hos oss så får ni växel tillbaka!

Fotnot:
Sedlarna och mynten byts ut för att sedlarna ska bli säkrare och mynten mindre och lättare. Äldre 50- och 1000-kronorssedlar utan folieband blir ogiltiga efter den 31 december 2013.
Bankerna löser in de gamla 50- och 100-lapparna till och med den 28 februari 2014. Efter detta datum löser Riksbanken in dem mot en avgift på 100 kronor.
De nya sedlarna och mynten introduceras 2015-2016. De gamla fasas ut stegvis 2013-2017.