Skip to main content

Nyhetsarkiv

Seminarier om säkerhet och skattebrott i Almedalen

Lars gatuvy 1

För tredje året i rad medverkar Butikerna under Almedalsveckan med seminarier i samarbete med Företagarna. Ämnena är ständigt aktuella då det handlar om säkerhet och tobaksrelaterade skattebrott. Båda seminarierna hålls den 4 juli.

Klockan 11.00
Det händer inte mig - om kontanthanteringen och rånrisken för småföretagarna inom handeln

Idag är det nästan bara företagare inom handeln som hanterar kontanter sedan bankerna tagit bort kontanterna från sina kontor. Små butiker har inte gjort läxan och skyddat sig tillräckligt och lever med risken att bli en av de två företag som rånas varje dag. Har samhället abdikerat?

Är det rimligt att en småföretagare ska vara den enda källan till att ta emot och lämna ut kontanter i dagens samhälle? Hur kommer detta att fungera vid det kommande sedel- och myntutbyte?

Medverkande:
Lars Eklund, säkerhetschef, Butikerna
Bengt Hedlund, vd Butikerna


Klockan 13.00
Pengarna som gick upp i rök – om skattebrotten som kostat staten en halv miljard kronor

Den traditionella tobaksmuggling vi tidigare sett har kompletterats med tobaksrelaterade skattebrott som ger enorma summor till den undre världen. Detta möjliggörs främst på grund av brist på skattemärkning på tobak, att punktskatt betalas först 72 dagar efter det att tobaken förts in i landet samt dåliga kontrollsystem.

Många illegala cigaretter som sålts i Sverige under flera år har inte smugglats in, utan de har köpts helt lagligt av svenska tobaksgrossister. Trots att de lagligt förts in i landet blev resultatet att den svenska staten gick miste om en halv miljard kronor. Då man som tobaksgrossist i Sverige inte måste betala punktskatt på cigaretter innan man säljer dem, utan får göra det i efterhand, har detta varit möjligt.

Omständigheterna gör att många småföretagare har en närmast omöjlig konkurrenssituation att förhålla sig till på en legal marknad när den illegala marknaden blir allt större och sämre kontrollerad. Hur har den utvecklingen varit möjlig och vad måste göras för att stoppa den? Vad måste göras för att säkerställa att företagare som följer lagen inte straffas, och att skattepengarna hamnar där de ska, hos den svenska staten som har mandat att fördela dem?

Medverkande:
Johan Pehrson, riksdagsledamot och rättspolitisk talesperson (FP)
Hannah Bergstedt, riksdagsledamot (S)
Anna-Karin Lindqvist, sektionschef punktskattekontoret storföretag, Skatteverket
Representant, Ekobrottsmyndigheten
Bengt Hedlund, vd Svensk Servicehandel & Fast Food
Gunilla Pihlblad, informationschef Svensk Servicehandel & Fast Food, moderator

Detta seminarium arrangeras av Svensk Servicehandel & Fast Food.

Båda hålls på Mellangatan 9 i Visby (Payex gamla tryckeri) torsdagen den 4 juli.

Se även:
https://www.facebook.com/events/151757858348244/