Skip to main content

Nyhetsarkiv

Politiker som nu vet mer om problemen med illegal tobak

m-politiker 450

Efter ett lunchmöte med Svensk Servicehandel & Fast Food, håller riksdagsmännen Lars Beckman, Ulf Berg och Lena Asplund med om att problemet med den illegala tobaken borde kunna lösas på relativt enkelt väg. Nu återstår det att se om de driver frågan vidare inom alliansen.

Bengt Hedlund, vd i Svensk Servicehandel & Fast Food, informerade om illegal tobak och vad branschen anser att man bör göra för att komma tillrätta med problemet.

- Vi har jobbat med den här frågan i tio år och kan se att om det införs obligatorisk skattemärkning och ett fastpris-system för cigaretter, så kommer vi åt problemet som gör att staten varje år förlorar två miljarder kronor i skatteintäkter samt att konkurrensen inom handeln blir snedvriden.

- Om man dessutom får det så kallade EMCS-systemet att gälla även övervakning av bland annat cigarettransporter, så blir det ytterligare ett steg i rätt riktning. Så ska också ske nästa år enligt Finansdepartementet.

Politikerna kan motionera i frågan, men samtidigt kan man hoppas att Anders Borg tar tag i detta själv. Det är ju ändå en central fråga att man går miste om så mycket skatteintäkter.

- Med vetskapen om att enbart skattemärkning löser en stor del av problemet, så borde det införas direkt, avslutar Bengt Hedlund.

Lars Beckman, Lena Asplund och Ulf Berg är moderata riksdagsmän och sitter alla tre i skatteutskottet.

På torsdag den 4 juli kl 13.00 har Svensk Servicehandel & Fast Food ett seminarium i Företagarnas lokal på Mellangatan 9 i Visby: "Pengarna som gick upp i rök". Välkomna dit. Vi bjuder på lunch som serveras från klockan 12.30.

inbjudan_skattebrott_Almedalen-2.pdf