Skip to main content

Nyhetsarkiv

Hur går det med sedelutbytet?

Som vi informerat om under våren så ökar nu takten inför det kommande sedelutbytet, det största någonsin i Sveriges historia. För handeln gäller det ju nu att vara beredd på att ta emot gamla 50- och 1000-kronorssedlar vilka blir ogiltiga vid årsskiftet, samt att svara på en och annan fråga från kunderna. Se det som en möjlighet att sälja mer!

I början av juli gjorde Riksbanken ett utskick till Visitas, Butikernas och Svensk Handels medlemmar med information om att 50- och 1000-kronorssedlarna utan folieband blir ogiltiga vid årsskiftet. Totalt rörde det sig om 19 000 mottagare.

Materialet bestod av informationsbladet "Till dig som i yrket hanterar pengar/Arbetar på bank", ett klistermärke, ett brev med information om hur man beställer fler sådana samt en hänvisning till www.riksbank.se/affisch där en affisch finns för nedladdning.

Utöver dessa informationsvägar har Riksbanken även varit i kontakt med taxinäringen, apotek, travbanor, kasinos, Systembolaget med flera. Information kommer även gå ut till myndigheter, lokaltrafikutövare, bussbolag, SJ, flygbolag efter sommaren.

När det gäller information till allmänheten kommer en broschyr att skickas ut till alla hushåll i mitten av september. Efter det följer en informationsfilm som bland annat kommer visas på SVTs Anslagstavlan.

Utöver det lanserar Riksbanken en Facebooksida, uppdaterar sin egen Riksbank.se samt gör löpande medieaktiviteter.

Nya eurosedlar

Vi har också tidigare informerat om de nya 5-eurosedlarna. Nu kommer Europeiska centralbanken snart att tillhandahålla information om de nya 10-eurosedlarna som utkommer i mitten av 2014..

Information om de nya eurosedlarna finns på Europeiska centralbankens webbplats.

Information till de som i yrket hanterar kontanter: http://www.nya-eurosedlar.eu/Direkt-tilltraede/Kontanthanterare
Information till allmänheten: http://www.nya-eurosedlar.eu/

I oktober nu i år kommer det för övrigt också nya 100-dollarsedlar:
Läs mer på : http://www.newmoney.gov/
Se mer i följande film: http://www.youtube.com/watch?v=n59L6rNEWWE