Skip to main content

Nyhetsarkiv

Fransk konditorlegendar inspirerade vid Svenska Konditorlandslagets uppstart

Svenska Konditorlandslaget hade den 14-15 augusti en tvådagars workshop tillsammans med konditorlegendaren, Gilles Renusson. Laget startar nu upp med siktet inställt på Sveriges första deltagande sedan 1995 i VM för konditorer, Coupe du Monde de la Pâtisserie.

Lagets första samling ägde rum i l träningskonditoriet på Chokladfabriken i Stockholm. Gilles Renusson ledde den två dagar långa workshopen och laddade laget med inspiration och vägledning. Gilles är Konditormästare och Professor samt ledare för USA:s lag till Coupe du Monde och även ansvarig för Pastry-domarutbildningen inom WACS – World Association of Chefs Societies.

– Det svenska laget har de bästa förutsättningarna för att gå riktigt långt och bli bland de bästa konditornationerna redan inom några år, säger Gilles Renusson. Sverige har en unik tävlingsmentalitet och både svenska kockar och konditorer är mycket noggranna vad gäller smak, råvaror och detaljer. En äkta passion för hantverket. Det svenska laget har dessutom suverän uppbackning och stöttning i form av ledning, tränare och faciliteter.

Gilles Renusson har under en längre tid engagerat sig i flera nationers konditorlandslag med en mission och en vision om att stärka och sprida passionen för konditoryrket.

– Vi har ett mycket engagerat och motiverat lag som efter den första samlingen går hem med tydliga uppgifter att jobba på till lagets första praktiska träning som sker i slutet av augusti, säger Johan Sandelin, lagledare för konditorlandslaget. Gilles har lång och gedigen erfarenhet av den internationell tävlingscenen inom konditori och hans input till laget har varit ovärderlig.

Lagets målsättning är att direktkvalificera till den prestigefyllda tävlingen Coupe du Monde de la Pâtisserie. Kvaltävlingen European Cup äger rum i Geneve januari 2014.