Skip to main content

Nyhetsarkiv

"Bakåtvända barn" nu även i Europa

 

Babymässa

Nyss hemkommen från världens största barn- och babymässa, Kind + Jugend 2013 – konstaterar Lena Hedö från svenska Leksaksbranschen att det kanske inte är så väldigt mycket nytt, men att övriga Europa kommit i fatt Sverige i ett avseende.

- Nu äntligen har man börjat ta till sig att det är säkrast att barnen åker bakåtvända i bilstolarna, säger hon.

 På en av mässans många föreläsningar visades siffror på hur många barn som dör i trafikolyckor i Tyskland jämfört med Sverige och skillnaden är tyvärr stor.

- Man vänder helt enkelt på barn och stolar alldeles för tidigt. Dessbättre så har en ny lag börjat gälla som säger att barn ska sitta bakvända tom 15 månader.

Annars slog mässan det ena rekordet efter det andra. För första gången hade man mer än 1000 utställare från världens alla hörn. Besökarna var också i hög grad internationella. Mer än 20 000 besökare från 110 länder besökte 1 014 utställare från 45 länder blev slutresultatet.

Det blev vidare en lyckad premiär för möbeldesign i en egen ny hall. På ett 250 kvadratmeter stort område presenterades "KidsroomZoom" med utvalda designföremål för barnrum, däribland flera produkter som aldrig hade visats tidigare.

- Leksaker och barn- och babyprodukter vänder sig till stor del till samma kunder. På allt fler ställen ser vi också kombinerade butiker. En utveckling som vi tror gagnar såväl branscherna som konsumenterna, säger Lena Hedö.