Skip to main content

Nyhetsarkiv

Fortsatt uppåt för cykelbranschen

Över en halv miljon cyklar har sålts under den gångna säsongen – och trenden är fortsatt stigande. Det visar nya siffror från cykelfackbranschen. Cykelförsäljningen ligger stabilt högt, och ökar till 555 000 sålda cyklar säsongen 2012/2013. Men det är på värdesidan som ökningen är störst.

– Svenskarna lägger alltmer pengar på sina cyklar, konstaterar Klas Elm, vd för branschorganisationen Svensk Cykling.

Cykeltrenden håller i sig i Sverige, det visar nya siffror från FoG, Svenska Cykelfabrikant och Grossist- föreningen. Cykelförsäljningen ligger stabilt högt, och ökar cirka tre procent till 555 000 sålda cyklar säsongen 2012/2013, som kan jämföras med föregående säsong då 540 000 cyklar såldes.

– Försäljningen är stabil och fortsätter att öka, även om det sker från en redan hög nivå då försäljningen
ökat med cirka åtta procent ett par år i rad, säger Klas Elm, ordförande i Svensk Cykling.

När det gäller omsättningen i pengar rapporterar cykelfackbranschen en ökning som är större än ökningen av antalet sålda cyklar.

– För allt fler svenskar har cykling blivit ett naturligt inslag i vardagen, vi blir mer kvalitetsmedvetna och kunniga och därför kostar man på sig dyrare och bättre cyklar och mer tillbehör, och snittpriset per cykel har fortsatt att öka, säger Klas Elm.

Detta bekräftas av cykelfackhandeln.

– Sportsongruppen, som består av 22 butiker, upplever sedan några år tillbaka en stadig ökning i om- sättningen årligen. Framförallt säljer vi dyrare cyklar, men det är även en tydlig ökning på cykeltillbehör och verkstadsarbeten, säger Lars Haglund, vd Sportson och tillägger:

– Det är ett tecken på att vår kundgrupp numera även köper cykel och tillbehör för sin hälsas skull, inte bara som ett billigt transportmedel.

En annan av Sveriges största kedjor i cykelbranschen, har samma erfarenhet.
– Trenden är att allt fler tar cykeln till jobbet, och då köper man en dyrare och lite finare cykel, gärna med lite roliga tillbehör, det märker vi tydligt i ökningen av omsättningen i förhållanden till antalet sålda cyklar. Idag är det inte helt ovanligt att man köper både en andra- och en tredjecykel, säger Gert Friberg, vd Tvåhjulsmästarna.

Den uppåtgående trenden hänger troligen också ihop med att också motions- och träningscyklandet ökat explosionsartat i landet.

– Cykeln ger gratis vardagsmotion samtidigt som man sparar tid under rusningstrafik, främst i de större städerna, men allt fler svenskar använder också cykeln som ett rent motionsredskap, och då vill man ha en andra cykel anpassad för sin träning, säger Klas Elm.