Skip to main content

Nyhetsarkiv

Patrik Fredriksson från Göteborg vinnare i Årets Konditor 2013

Årets konditor 2013 är Patrik Fredriksson från Göteborg. Det stod klart idag efter en två dagar lång uppgörelse i smak, kreativitet och hantverksskicklighet. I år hölls finalen under Chokladfestivalen på Stockholmsmässan i Älvsjö.


Efter en rafflande kamp stod till sist Patrik Fredriksson som vinnare med juryns motivering: "Årets Konditor 2013 har genom sitt engagemang i råvarorna lagt grunden till fantastiska smakupplevelser. Vinnaren har visat en teknisk elegans utöver det vanliga och tagit tävlingen till nästa nivå."

Det är branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer som står bakom den prestigefyllda tävlingen där Sveriges fem bästa konditorer gör upp om den eftersträvansvärda titeln Årets Konditor – tillika svensk mästare i konditori. Tävlingen arrangeras för att ytterligare lyfta det hantverk som dagligen sker på landets alla konditorier och för att ytterligare stimulera utvecklingen och kreativiteten inom branschen. Temat för årets upplaga av tävlingen var "Småskalighet". Finalisterna skulle skapa en våningstårta med minst tre våningar, två olika praliner i 25 exemplar (varav en handdoppad) samt tre olika sorters söta tapas/minibakelser med förutbestämda smakriktningar.

Både bakverken och arbetet under tävlingen bedömdes av en metodjury och en smakjury. Efter juryns överläggning tilldelades Patrik Fredriksson den ärofulla titeln Årets Konditor och svensk mästare i konditori och belönades med ett stipendium på 40 000 kronor.

På andra plats kom Lina Östberg, 24 år, från Borgholm, på tredje plats kom Disa Molin, 27 år, från Uppsala. På delad fjärdeplats kom Lina Olsén, 26 år, från Ekeby, och Didrik Persson, 22 år, från Sjöbo.