Skip to main content

Nyhetsarkiv

Företag misslyckas på Facebook – ingen gillar inte deras sidor

För e-handeln är Facebook en allt viktigare kanal för marknadsföring. Men kunderna är inte lika intresserade. Bara var tionde som handlar på nätet följer ett varumärke på Facebook, enligt senaste e-barometern.

Bland företagen i e-barometern använder över 70 procent Facebook i sin marknadsföring och fyra av tio företag värderar Facebook som en av deras tre viktigaste kanaler. Men bland konsumenterna i undersökningen är det bara 12 procent som följer ett företags varumärke på Facebook.

­ Många företag lever kvar i ett gammaldags tänkande och pumpar ut varumärke och produkter i sociala medier och glömmer bort kontakten med konsumenterna. Företagen borde locka med sådant som engagerar, som tävlingar eller kulfaktorn. De måste tänka mer på om något är delbart och varför det ska delas till andra, säger Arne Andersson, e-handelsexpert på PostNord.

E-handeln fortsatte att växa i Sverige i samtliga branscher enligt e-barometern, som följer utvecklingen av näthandeln. Under andra kvartalet i år hade e-handeln en tillväxt på 19 procent. Enligt e-barometern är det rekordhöga siffror. Hemelektronik och sport – och fritidsvaror är de områden där nätförsäljningen ökar mest. Mobiler används ofta till att kolla upp saker, hitta information och jämförelsesajter. Över 70 procent av konsumenterna i undersökningen har en smartphone, men färre än var femte har använt den för att köpa något under senaste året.

- Mobilsajterna måste utvecklas mer för att möta det spontana. Konsumenterna kommer på något, får tips av en kompis eller ser reklam i till exempel tunnelbanan. Många upplever betalningssystemen som krångliga, säger Arne Andersson.

Så här använder konsumenterna Facebook:

• 57% för att få nyheter om företaget
• 13% för att visa företaget att jag gillar dem
• 9% för att visa andra att jag gillar företaget
• 7% för att tycka till om dem eller komma i kontakt med dem
• 14% annat

Var tionde som handlar på internet följer ett företags varumärke på Facebook. Bland unga i åldrarna 18-29 är andelen 19 procent. I åldrarna 30-49 är det 16 procent.
(Källa: E-barometern)

E-barometern följer e-handelns utveckling

E-barometern är ett samarbete mellan Posten, Handelns utredningsinstitut och branschorganisationen Svensk Distanshandel. Resultaten bygger på en undersökning bland konsumenter och företag. I senaste barometern intervjuades med cirka 500 företag med e-försäljning och ett representativt urval av befolkningen mellan 19-79 år i TNS SIFOs internetpanel.