Skip to main content

Nyhetsarkiv

Från utmanare till Sveriges största privata arbetsgivare för unga

För 40 år sedan när Sveriges första McDonald's öppnades på Kungsgatan i Stockholm var det få som trodde på idén . 40 år senare är McDonald's Sveriges största privata arbetsgivare för unga och Sveriges mest besökta restaurang, med cirka 435 000 gäster om dagen och cirka 12 000 medarbetare.

När entreprenören Paul Lederhausen öppnade Sveriges första McDonald's på Kungsgatan i Stockholm den 27 oktober 1973 var det få som trodde på idén. Restaurangdriften präglades av praktisk problemlösning, potatisen handskalades i restaurangens källare och Paul Lederhausen var själv inblandad i varenda detalj i driften.
När 80-talet inleddes fanns färre än tio restauranger i Sverige men innovationen flödade och klassiker som Happy Meal och Chicken McNuggets dök upp på menyerna. 90-talet blev

McDonald's stora expansionsperiod och under flera år öppnades 20 restauranger om året. Under 00-talet breddades sortimentet och alternativ som side sallads och nyckelhålsmärkta menyer lades till menyn. Idag har McDonald's cirka 400 menykombinationer att välja mellan och är Sveriges mest besökta restaurang med cirka 435 000 gäster om dagen på någon av de cirka 220 restaurangerna.

– Vi började som en utmanare, men har blivit en naturlig del i mångas vardag. Och det går väldigt bra för McDonald's, med många års försäljningsrekord i rad. Men vi tänker inte luta oss tillbaka, utan fortsätter att växa. Under de kommande fem åren planerar vi att öppna 50 nya restauranger och uppskattar att vi därmed kommer skapa ytterligare omkring 2 000 nya jobb, utöver de 3000-4000 personer som vi redan anställer årligen, säger Raymond Mankowitz, kommunikationsdirektör på McDonald's.

I samband med att McDonald's firar 40 år i Sverige har McDonald's låtit HUI Research ta fram en rapport som summerar företagets samhällsbidrag . Rapporten visar att McDonald's på 40 år bidragit med 79 miljarder kronor till Sveriges BNP och skapat 236 000 arbetstillfällen på sina restauranger och hos leverantörerna. Dessutom är McDonald's ett av få företag som anställer många unga , i en tid då trösklarna in på arbetsmarknaden är höga för de som inte redan har arbetslivserfarenhet.

– På McDonald's anställer vi individer för deras positiva attityd och potential, snarare än genom att se till tidigare erfarenheter eller bakgrund. Dessutom kan vi erbjuda alla medarbetare utbildning på jobbet, och på så sätt rusta dem att fortsätta växa och ta ansvar, oavsett om de sedan stannar kvar och gör karriär inom företaget eller går vidare med meriter för livet. Under fyrtio år i Sverige har McDonald's investerat 213 miljoner kronor, i dagens penningvärde, i utbildning av medarbetarna, säger Raymond Mankowitz.

McDonald's 40-årsdag infaller söndagen den 27 oktober.