Skip to main content

Nyhetsarkiv

Han representerar Sverige i Choklad-VM

Han vann Årets Konditor som 19-åring. Outbildad och ny i branschen. Nu kastar sig Gustaf Mabrouk åter in i skärselden. Men den här gången är det inte för sin egen skull. Nu ska han tävla i världens mest prestigefulla tävling i choklad World Chocolate Masters (WCM).

Han vet att vinstchanserna är små, trots att han aldrig tränat så hårt som den här hösten. Oddsen beskriver han genom att jämföra en svensk hundrameterslöpare med Usain Bolt. "Usainarna" – i det här fallet – är 20 professionella konditorer från jordens alla hörn. Med betydligt fler träningstimmar i ryggen och chokladmakeri som religion.

– Svenska konditorer har ingen direkt internationell tävlingstradition. Ju mer vi tävlar, desto mer erfarenhet kommer vi att skaffa oss, för att en dag stå här med en världsmästare i konditori. Hela poängen med mitt deltagande i WCM är att sätta plutt-Sverige på kartan så att en ny generation ska vilja ta plats på den internationella tävlingsarenan. Annars har Sverige inga professionella konditorer om 20 år.

Årets tema är arkitektur, närmare bestämt "architecture of taste". Gustaf ska, förutom en chokladskulptur på 1,4 meter, göra två tårtor, sju desserter, 30 doppade och 30 skurna praliner samt en jordglob i choklad.

Som en av fem medlemmar i det nystartade Svenska Konditorlandslaget finns en parallell målsättning, att direktkvalificera sig till tävlingarnas tävling: Coupe du Monde de la Patisserie i Paris 2015. Kvaltävlingen äger rum redan i januari 2014.

Om World Chocolate Masters

Tävlingen går av stapeln i Paris 28-31 oktober och är världens mest prestigefulla tävling i choklad. Gustaf fick kvala in genom en utslagstävling i Danmark tidigare i höstas. Alla delar till chokladskulpturen, som är själva huvudnumret i tävlingen, får tas med i bagaget. Men allt ska sättas ihop på plats inför juryn.