Skip to main content

Nyhetsarkiv

Mack-SM avgörs i morgon

Svenska smaker och klassiska råvaror i ny tappning står i fokus när åtta finalister den 7 november gör upp om vem som gör Sveriges godaste macka i Mack-SM 2013. Finalen avgörs på Mitt Kök-mässan i Stockholm. Bakom tävlingen står branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer.

I finalen tävlar åtta finalister om vem som gör Sveriges bästa macka. Bland bidragen finns alltifrån älgisterband till kantarellpesto, granskottssirap och lakritsmarmelad. Stort fokus ligger på klassiska svenska ingredienser med en modern twist och många av finalisterna har satsat på ekologiska råvaror och lokala specialiteter. Bland bröden, som utgör basen hos finalmackorna, dominerar nyttiga ingredienser och genomtänkta texturer som framhäver mackornas fyllning.

De tävlande ska färdigställa 20 mackor var under den 45 minuter långa finalen. En expertjury bedömer mackorna utifrån satta kriterier: smak, utseende, nyttighet, nytänkande, samt effektiviteten i tillverkningen. Utmaningen är att skapa ett helhetskoncept, en kostnadseffektiv lunchmacka som är både mättande och nyttig.

- Nyttiga och matiga mackor är populära som lunch i Sverige. Trenden är att fler och fler satsar på att ta fram mackor som är både goda, nyttiga och mättande, ett genomtänkt helhetskoncept helt enkelt. Med Mack-SM kommer framstående talanger fram från branschen som vet hur man gör ett riktigt konsthantverk av bröd, säger Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer som arrangerar Mack-SM.

Segraren i Mack-SM 2013 vinner ett stipendium på 10 000 kronor att använda i branschrelaterat utbildningssyfte.