Skip to main content

Nyhetsarkiv

Mattias Vogel från Värmdö vinnare i Mack-SM 2013

Den 12 november avgjordes finalen i Mack-SM där åtta finalister gjorde upp om vem som gör Sveriges bästa macka. Segraren, Mattias Vogel från Delselius Konditori i Gustavsberg vann med sin macka: "Glöd på bröd", ekologiskt surdegsbröd med paprikacreme med feta- och phila-delphiaost, grillad kycklingfilé, grillad paprika, inlagd rödlök, rucola och ärtskott.

På andra plats kom Marine Berggren från Spånga Konditori i Spånga och på tredje plats Sara Johansson från Ninas Konditori i Mörrum. Bakom tävlingen står branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer.

För elfte året i rad avgjordes idag Mack-SM, tävlingen som korar Sveri-ges mest nytänkande och näringsriktiga macka. De tävlande färdig-ställde 20 mackor var under den 45 minuter långa finalen som avgjordes på Mitt Kök-mässan i Stockholm. Tävlingsutmaningen var att skapa ett helhetskoncept, en kostnadseffektiv lunchmacka som är både mättande och nyttig. En expertjury bedömde mackorna utifrån kriterierna smak, utseende, nyttighet, nytänkande, samt effektiviteten i tillverkningen.

Efter juryns bedömning utsågs Mattias Vogel från Värmdö till segrare med motiveringen:
 "Färgstark trendsättare med en bra kombination av syra, sötma och hetta på ett välarbetat bröd som framhävde färg och smak från fyllningen."

– De matiga bidragen i årets Mack-SM visar att lunchmackan har blivit ett naturligt lunchalternativ för svenskarna. Mattias Vogel har verkligen lyckats med att ta fram en idé där helheten är både god, nyttig och mät-tande, dessutom en riktig fröjd för ögat. Det visar på stor yrkesskicklighet, säger Martin Lundell, vd på Sveriges bagare & konditorer.

Segraren i Mack-SM vinner ett stipendium på 10 000 kronor att an-vända i branschrelaterat utbildningssyfte.

- Det känns helt fantastiskt att ha vunnit Mack-SM! Min macka har ett genomtänkt helhetskoncept och tydliga smaker vilket jag tror att juryn gillade. Det var ett otroligt starkt startfält i år så jag känner mig verklig-en hedrad över att ha vunnit, säger Mattias Vogel, kallskänka på Delselius Konditori i Gustavsberg.