Skip to main content

Nyhetsarkiv

Halloween-försäljningen ökade i år

- Helt klart ökad försäljning i såväl grossist- som detaljistledet. Det är exakt så Bengt Olander, ägaren till grossisten Leco och Butterick's-butikerna, sammanfattar årets Halloween. Och han har dessutom ett tips inför nästa år.

- Våga satsa och gör det i tid!


Svensk Handel har uttalat sig under hösten och sagt att halloweenför-säljningen inte blivit någon stor sak för handeln. Något som Bengt Olander inte håller med om.

- Samtidigt hänvisar Svensk Handel ju till siffror från HUI Research som säger att det säljs för en miljard kronor i halloweensammanhang.
Bengt tror att man kanske vill tona ner halloweenkommersen lite för att inte reta upp den del av etablissemanget som värnar om den svenska allhelgonahelgen. Det kan vara så att varuhus och stora dagligvarubuti-ker dragit ner lite på häxklänningar och pumpor.

- Men det är vi specialhandeln som tagit hand om detta i stället. Som grossist har vi sålt betydligt mera till leksakskedjorna i år.
Det märks en viss skillnad på vad kunderna handlar numera. Kvalitets-kraven har ökat markant enligt Bengt Olander som menar att medve-tenheten är större och att själva firandet går mer och mer mot maske-rader och middagar.

- Vi säljer mer av exklusiva peruker och kvalitetssmink än tidigare år. Men naturligtvis är vålnader och häxprylar också stort.

- De som var små när halloweenfirandet kom till Sverige i början av 90-talet, har ju blivit vuxna nu och firar på sitt eget sätt. I Butterick's buti-ker är målgruppen just 20-40 år.

På tal om Butterick's så är kön utanför butiken på Drottninggatan i Stockholm, en happening bara den. Dock var den något kortare i år trots att man sålde betydligt mer än tidigare. Det kan säkert bero på att för-säljningen per kund ökade i snitt. Något som går helt i linje med Bengt Olanders teori om mer kvalitetsköp. Dessutom berättar han att den försäljning som ökat minst är den på nätet. Folk kommer helt enkelt till butikerna och handlar där de får personlig service.

Med all denna kunskap kan man nu se till att planera för nästa år. Bengts råd är att man ska satsa och att man ska göra det i tid. Halloween är alltid sista helgen i oktober och ibland – som i år – sammanfalller den med allhelgonahelgen som firas den första helgen i november.

- Utan darra på manschetten vågar jag dock påstå att halloweenförsäljningen pågår en hel månad, från 10 oktober till 10 november. Våga satsa och gör det i tid, avslutar Bengt Olander.