Skip to main content

Nyhetsarkiv

Gammal tradition får nytt liv – Stora Lögardagen har återuppväckts

Den 30 november var det dags att värma upp bastun. Då inföll nämligen Stora Lögardagen, en bortglömd tradition som bastuentusiaster nu vill blåsa nytt liv i.

Stora Lögardagen är en dag som uppmanar till gemenskap och avkoppling i form av bastubadande. Den har sitt ursprung i 1930-talets Sverige då Kommittén för Svenskt Folkbad propagerade för en god hygien ute bland bygderna. Ett par decennier senare hakade handeln på och dagen fick ett enormt genomslag och engagerade allt ifrån bastutillverkare till simhallar. På senare tid har denna tradition dock fallit i glömska, men nu vill bastufantasten tillika ägaren av Bastuspecialisten, Nils-Olof Westberg, tillsammans med andra entusiaster väcka liv i Stora Lögardagen.

– Vår ambition är att få så många som möjligt att uppleva den välgörande basturelaxen, säger Nils-Olof och berättar att han firade dagen med sina anställda på Bastuspecialisten ute i Bromma och gav tips på hur man bäst avnjuter ett bastubad.

– Det är viktigt att anslå gott om tid så man verkligen kan slappna av. Jag är även en förespråkare för så kallad Soft Sauna som innebär att man bastar i lite lägre temperatur men med en hög luftfuktighet. Det ger en mjuk och behaglig värme.

Nils-Olofs förhoppning är att engagemanget kring Stora Lögardagen ska öka och att den ska få fler människor att upptäcka bastubadandet.

– Jag hoppas att redan invigda bastubadare ska bjuda in sina vänner till denna högtidsdag, berättar han.