Skip to main content

Nyhetsarkiv

Kampanjdriven försäljning 
- En REAlitet

Black Friday och Cyber Monday har precis passerat och fick bland annat hemsidorna för Media Markt och BR-leksaker att krascha. Genomslaget av dessa kampanjdagar är större än vi tidigare sett och företeelsen är här för att stanna. Det vi ser är ytterligare en kampanjdriven försäljningsökning. Frågan är om rea är det nya ordinariepriset?

Black Friday anspelar på att det är helgen som inleder julhandeln, vilken gör röda siffror till svarta. Novemberlönen har landat och julhandeln kickas igång med hjälp av olika kampanjer. Den svarta fredagen har länge varit den klassiska shoppingdagen i USA men nu har traditionen hittat till Sverige. Med en svag utveckling för detaljhandeln, hårdare konkurrens och lägre marginaler är det en mycket välkommen ny sedvänja som med all sannolikhet kommer att växa sig större. Det finns bara ett problem, försäljningen drivs med kampanjpriser. I en värld där kampanjer som, Mid Season Sale, Black Friday och mellandagsrea avlöser varandra allt oftare kan man undra varför konsumenten ska köpa varor till fullpris?

Många handlare är också tveksamma inför Black Friday och Cyber Monday av just denna anledning, varför sälja sortimentet på rea när konsumenten äntligen närmar sig ett tillstånd av shoppingfeber under några veckor i jul? Dessa handlare minns också med välbehag hur julhandeln under tidigare år kunde rädda ett i övrigt svagt år. Det är något med jul som, oavsett konjunktur, konkurrens och konsumenttrender, får människor att släppa alla hämningar och shoppa loss. Denna förmåga har räddat många butiker.

Idag är realiteten emellertid en annan. Med hård konkurrens från tjänsteindustri som resor och restaurang samt en expanderande digitalisering har konkurrensen vässats oerhört. Detta gör att inte ens julhandeln går att räkna med på samma sätt som tidigare. Till nästa jul kommer garanterat fler företag arbeta med erbjudanden i samband med Black Friday och Cyber Monday. Rekommendationen är att vara en av dessa.

Tiden är förbi då det räckte att förlänga öppettiderna under julruschen. Nu måsta handeln anstränga sig ännu mer. Och visst finns det en stor möjlighet till svarta siffror - försäljningen ökar redan innan den gamla vanliga julhandeln har vaknat - se bara till att ha en affärsmodell redo för kampanj.

JONAS ARNBERG
rådgivare och retailspecialist, UnitedMinds
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.