Skip to main content

Nyhetsarkiv

Innehållet av fibrer allt viktigare när vi svenskar väljer bröd

– Allt fler tycker att det är viktigt hur mycket fibrer brödet innehåller när de väljer bröd, säger Catarina Bennetoft, Brödinstitutet. Innehåll av fullkorn hamnar också högt upp på listan.

Hela 45 procent av svenskarna anser att innehållet av fibrer är viktigt när de väljer bröd. Det är en ökning med 14 procent jämfört med föregående år. Det konstaterar Brödinstitutet i sin senaste undersökning.

– Fibrer är nyttiga eftersom de ger en god mättnadskänsla, hjälper till att hålla hjärtat friskt och stimulerar magen, säger Catarina Bennetoft. Vi får framför allt i oss fibrer genom fiberrika bröd, frukt och grönsaker.

Bröd innehåller olika sorters fibrer som är viktiga för att vi ska må bra. En del fibrer minskar risken för förstoppning, medan andra kan bidra till minskad risk för hjärtkärlsjukdom och diabetes. Vete, råg, havre och korn innehåller en blandning av olika sorters fibrer.

– De goda hälsoeffekterna av fiberrik kost är väl dokumenterade experimentellt, epidemiologiskt och på populationsnivå, säger professor Göran Haellmans vid Umeå universitet. Det som saknas är omfattande interventionsstudier under lång tid, men de är ekonomiskt närmast ogörbara.

– Innehåll av fullkorn hamnar också högt upp när man väljer bröd, säger Catarina Bennetoft. Hela 40 procent av deltagarna i undersökningen anger att detta är viktigt. Ju mer fullkorn ett bröd innehåller, desto mer fibrer, vitaminer och mineraler ingår.

– Fullkornsmjöl går att göra från alla sädesslag. Man använder hela kärnan – skaldelarna och grodden när man mal till fullkornsmjöl, säger Catarina Bennetoft. Men det finns nästan inga mjuka bröd bakade av enbart fullkorns mjöl, utan det blandas oftast med en viss del vetemjöl för att det ska bli luftigt, saftigt och gott. Vill du ha 100 procent fullkorn i brödet ska du välja knäckebröd.

På brödets förpackning kan du läsa hur mycket fibrer eller fullkorn det innehåller.

De tre mest populära typerna av bröd 2013 är:
-Knäckebröd: 38 procent (föregående år 36 %)
-Fullkornsbröd: 37 procent (föregående år 39 %)
-Surdegsbröd: 34 procent (föregående år 33 %)

Källa: Brödets betydelse i kosten, United Minds, på uppdrag av Brödinstitutet, september 2013.