Skip to main content

Nyhetsarkiv

Leksaksbranschen håller inte med miljöministern!

IMG 8879

Förra veckan presenterade miljöminister Lena Ek regeringens proposition "På väg mot en giftfri vardag". Där säger hon att leksaker ofta inte uppfyller EU:s krav.

- Det finns inget generellt problem med att leksaker inte är säkra. Leksakerna som säljs på svenska marknaden av seriösa aktörer uppfyller enligt vår erfarenhet alla gällande regler, säger Jennifer Rydén Englund på branschorganisation Leksaksbranschen.

Om produkterna är lagliga är de också säkra. Detta gäller även deras kemiska egenskaper.

- Produkterna måste följa direktiv, lagar och standarder. Vill man därutöver addera socialt ansvarstagande har leksaksbranschen globalt skapat ICTI CARE Process för etisk produktion av leksaker i främst Kina, säger Jennifer Rydén Englund och hänvisar till de nya europeiska lagar för kemikalier i leksaker, som trädde i kraft i somras.

-Vi har en alldeles ny europeisk lagstiftning, det så kallade Leksaksdirektivet, som är hård och bra. Låt oss se till att dessa regler efterlevs istället för att ropa om "hårdare regler". Oseriösa importörer bekämpas bäst med hårdare marknadskontroller, inte hårdare regler som de ändå inte avser att följa.

Gränsvärden i det nya Leksaksdirektivet kan dessutom ändras om ny kunskap om risker med olika kemikalier kommer fram – och detta utan att hela direktivet måste revideras. Direktivet anger också att producenter ska genomföra en riskanalys vad gäller säkerheten.

Med den uppdaterade lagstiftningen, uppdaterade standarder och riskanalyser – är alla lagliga leksaker också kemiskt säkra. Utöver detta ställs samma miljökrav på leksaker som på andra produkter. Leverantörerna av leksaker måste också följa REACH, ROHS, WEEE etc.

-Leksaker köpta hos seriösa leksaksbutiker och genom seriös internethandel är säkra, lagliga och roliga, tvärtemot vad miljöministern säger, avslutar Jennifer Rydén Englund.