Skip to main content

Nyhetsarkiv

Kontanter på väg att försvinna

Att ta ut pengar från banken och stoppa dem i madrassen för ett säkrare sparande eller för att ha bättre tillsyn över sin ekonomi, är snart ett minne blott. Allt fler svenskar väljer att ha alla sina pengar på kontot och endast betala med kort, oavsett om det handlar om stora eller små inköp. I en nyligen gjord undersökning säger 1 av 4 att de att de nästan aldrig betalar med kontanter. I gruppen 18 till 29 år är det än fler, här säger ungefär 2 av 4 att de nästan aldrig betalar med kontanter.

Pengar, ett glädjeämne eller ett orosmoln på himlen. Oavsett om det finns mycket eller litet på kontot, verkar pengars fysiska värde allt mer försvinna. Det visar en ny undersökning från Point, leverantör av elektroniska betalningar. I undersökningen svarar var fjärde svensk (24,2 procent) att de nästan aldrig betalar med kontanter. I undersökningen svarar också drygt hälften av de tillfrågade (54,2 procent) att de har max 200 kronor i plånboken.

Undersökningen visar även att kontanter blir allt ovanligare ju lägre ner man kommer i åldrarna. Bland personer mellan 18-29 år, svarar nästan hälften (42,4 procent) att de aldrig betalar med kontanter. Endast 2,9 procent menar att de alltid betalar kontant. I denna åldersgrupp säger också nästa hälften (44,8 procent) att de vanligtvis har mindre än 100 kronor i plånboken

Tittar man på personer som är 65 år och äldre är det vanligare att ha kontanter på fickan men även där är siffran låg då endast 15,9 procent svarar att de nästan alltid väljer att betala med kontanter och 54,5 procent svarar att de oftast betalar belopp under 100 kronor kontant. Detta ligger i linje med den övriga befolkningen där totalt 50,1 procent säger att, om de betalar med kontanter, gäller det oftast belopp under 100 kronor.

– Det faktum att så få personer regelbundet betalar med kontanter och att unga människor knappt gör det över huvud taget är ett tydligt tecken på att kontanterna är på väg att försvinna, säger Bård Ljöstad, vd på Point Sverige. Min förhoppning är att vi med säkra kortbetalningar har kunnat visa att det är betydligt säkrare att ha pengarna på banken och kortet än i madrassen.

Undersökningen visar även att hushållets inkomst har inverkan på om man väljer att betala kontant eller inte. Av de personer med en hushållsinkomst på under 250 000 per år svarar 19,4 procent att de nästan aldrig betalade kontant, till skillnad från hela 33 procent av de hushåll med en inkomst mellan 501 000-750 000 per år.