Skip to main content

Nyhetsarkiv

Dubbdäck och vinterservice ökar

Cykel i snö

Försäljningen av dubbdäck till cyklar rekordsäljer i vinter, och alltfler lämnar in cykeln på service inför vintern.
– Nästan en femtedel av svenskarna vintercyklar numera, och det har fött en större medvetenhet hos cyklisterna, säger Klas Elm, ordförande i branschorganisationen Svensk Cykling.

Att vintercyklandet etablerat sig i Sverige är ett faktum, och nu märks också en större medvetenhet hos vintercyklisterna. Inte minst genom försäljningen av dubbdäck, som ökar även detta år.

– Det våra medlemmar säger är att man hittills sålt i princip lika många däck som man gjorde under hela förra vintersäsongen. Och då återstår ju mycket av vintersäsongen, så det lär bli rekordförsäljning av dubbdäck i år, säger Berit Gibbs på branschorganisationen Cykel Motor och Sportfackhandlarna.

Trots att förra årets vinter var osedvanligt kall och snöig runt om i landet minskade inte vintercyklandet, tvärt om. Mellan 2012 och 2013 noterade Sifo till och med en liten ökning – hela 18 procent av svenskarna vintercyklar numera minst en dag i veckan.

Ett annat tecken på att allt färre svenskar ställer in cykeln för vinterförvaring är det ökade intresset för att lämna in cykeln för vinterservice hos fackhandeln:

– Kunderna har blivit bättre på att planera sina servicearbeten inför vintern. Över huvud taget tar kunderna bättre hand om cyklar numera. Lägger man mycket pengar på en cykel ser man till att underhålla den, det ökar cykelns livslängd, säger Berit Gibbs.

Förutom dubbdäck och service säljer sådant som belysning, reflexvästar, hjälmar, varma handskar och tunna vindmössor att ha under hjälmen extra bra denna vinter.

– Trots att vintern inte riktigt kommit igång ännu så ser vi en klar ökning av vintertillbehörsförsäljningen, särskilt i de större städerna. Våra medlemmar pratar överhuvudtaget mycket mer vintercykling med kunderna idag än för fem-sex år sedan, säger Berit Gibbs.

Klas Elm, ordförande i branschorganisationen Svensk Cykling är glad men knappast förvånad över utvecklingen:

– Att cykla är ett smart och hälsosamt sätt att ta sig fram på, och det vill man göra året runt. Men i takt med att allt fler vintercyklar märker man att rätt utrustning är a och o för att det ska fungera bra, säger Klas Elm.

Det kan vara en god idé att då och då lämna in cykeln för en professionell service inför vintersäsongen till exempel. Men mycket kan man göra själv. Svensk Cykling har en enkel checklista som visar det viktigaste en vintercyklist bör hålla koll på inför vintern.

Svensk Cyklings guide:
Så håller du cykeln i vinterskick

• Allt blir smutsigare vintertid och då ökar slitaget. Sköt om din cykel – rengör den och smörj kedjan ofta.
• Se till att du har bra bromsar – och kolla dem ofta. De ska fungera även när det är slaskigt eller isigt ute.
• Använd stänkskärmar. Det finns smidiga varianter att ta av och på vid behov.
• Använd gärna dubbdäck, och se till att inte ha allt för högt lufttryck. Då får du bättre fäste.
• Ett värmande sadelskydd är ett bra alternativ i stället för cykelbyxor.
• Se till att ha rengjorda lampor och reflexer. Att synas är extra viktigt i vintermörkret.