Skip to main content

Nyhetsarkiv

Konditorlandslaget presenterade bidragen till European Cup i Geneve

Konditorlandslaget

Sponsorer och media samlades på Chokladfabriken för att heja fram det Svenska Konditorlandslaget inför European Cup i Genève den 26 januari. Laget visade upp sina tävlingsbidrag i form av en chokladskulptur, en sockerskulptur, en chokladdessert och en fruktdessert. Bidragen ska bära laget mot målet som är att som en av 22 nationer från hela världen kvalificera till finalen i Coupe du Monde de la Pâtisserie i Lyon 2015.

Sveriges ambition är att placera sig som en av de tre bästa vid European Cup och därmed bli direktkvalificerade till världsfinalen i Lyon, januari 2015. De regioner som tävlar om finalplatserna är Afrika, Asien, Europa och Latinamerika. De sju bästa nationerna från senaste Coupe du Monde final är direktkvalificerade. I tillägg utses tre nationer att delta som så kallade "wild cards".

Medlemmarna som är uttagna till att representera Sverige är Frida Leijon och Fredrik Borgskog, med Johan Sandelin som lagledare. Johan ingår även i juryn för European Cup. Alla lagmedlemmar är delaktiga i tävlingen och utvecklar tillsammans koncepten samt arbetar med de förberedelser som görs innan starten går i tävlingsköken.

– Tillsammans är jag bra, säger Johan Sandelin, lagledare för Konditorlandslaget. Att tävla i konditori är ett precist lagarbete där smak, design, elegans och konstnärlighet premieras. Innovativt skapande ger också extra poäng och vi har fem timmar på oss att färdigställa våra tävlingsbidrag, sedan börjar juryn sitt arbete.

Lagets tema för tävlingen är Vår – Springtime – Printemps. Temat bärs fram av de två skulpturerna och följs upp med harmoni i desserterna.

"Snön smälter undan, bäckar och åar tar fart. Vattnet porlar som pånyttfött över stenar och sand. Ur den mörka myllan söker spirande knoppar sig mot ljuset. Småkryp väcks ur vinterdvalan och den skira grönskan över björkens vita stammar blir ett flor mot himlens skyar. Körsbärsträdens spröda blommor öppnar sig försiktigt mot solen. Skogens dofter och svalors kvillrande fyller luften. Våren ger återigen ny mening till livet."

Chokladdesserten
Mjölkchokladmousse smaksatt med passionsfrukt, fryst mörk chokladkräm, ljummet skum på dulcey-choklad och brynt smör samt vit choklad- och passionsfrukt-crémeux

"De svenska tonerna är en del i den internationella smakorkestern och måltidens grand finale. Sverige ÄR mjölkchokladens förlovade land och med passion för det söta binder vi samman de klassiska motpolerna sött och salt som möts i det brynta smörets valnötstoner. Körsbärsblomman och rapsoljan knyter samman de båda desserterna på ett smakligt och dekorativt sätt. Sockerträdet är symbolen för de vita björkstammarna i vårens Sverige. Det vita chokladpulvret är vinterns sista snö och pistagebotten är vårens grönskande gräs."

Fruktdesserten
Körsbärsbavaroise med vit chokladnamelaka med smak av honung och vanilj samt körsbärsgelé på feulletine-crisp och valnötsbotten. Glaserad med en vit choklad-glacage och dekorerad med blomma i karamell och valnötter.

"Körsbärs-büchen har jag skapat med minnet från dofter och smaker i min farmors trädgård i Erlingsboda i södra Sverige. Tänk er körsbärsträden i full blom om våren och de mörkt röda och söta bären som hänger i klasar och bara väntar på att plockas och ätas direkt eller saftas och syltas Bina som surrar samlande nektar till sin honung från rapsblommorna på fälten runt omkring gården. Valnötsträden som dignar av frukter. Sweet memories"

SBK
Sveriges bagare & konditorer, SBK, startade under 2013 upp det första Svenska Konditorlandslaget med målsättningen att utveckla konditoryrket, konditorhantverket och därmed också höja statusen för konditorer i Sverige. Sveriges bagare & konditorer är branschorganisationen för bageribranschen i Sverige med 500 medlemmar inom bageri och konditori.

Svenska Konditorlandslaget 2014
Johan Sandelin, Vete-Katten i Stockholm
Mattias Ljungberg, Tössebageriet i Stockholm
Frida Leijon, Güntherska Hovkonditori & Schweizeri i Uppsala
Frida Bäcke, Magnus Johansson Bageri & Konditori i Stockholm
Fredrik Borgskog, Dorsia Hotel & Restaurant i Göteborg
Gustaf Mabrouk, Delicato i Stockholm
Peter Sörwing, Hilton Hotel Slussen i Stockholm