Skip to main content

Nyhetsarkiv

Leksaker – en worldwide bransch

IMG 0429

Den svenska leksaksbranschen är en del i ett internationellt sammanhang. De flesta stora varumärken finns över hela världen och en stor del av tillverkningen sker idag i Kina.
Lena Hedö, informationschef på branschorganisationen Leksaksbranschen, har under januari och februari besökt tre mässor i tre olika världsdelar. Här delar hon med sig av sina intryck.

Eftersom branschen är starkt säsongsbetonad så handlar det under årets början om varor som man ska sälja julen 2014. Den allra första mässan där man visar julprodukter för kommande år är Dallas Toy Preview som gick av stapeln i oktober 2013.

- Den är dock väldigt fokuserad på den amerikanska marknaden och riktar sig mycket till stora kedjorna som Walmart, Target, Amazon med flera. Jag tycker inte att det är nödvändigt att åka på den, även om det naturligtvis är intressant att någon gång ha besökt den, säger Lena Hedö som började året med att besöka Hong Kong i början av januari.

- Här det fyra mässor i en numera – leksaker, baby, licensprodukter och ”stationary”. Vi har inget bra svenskt ord, men det handlar om pennor, block och allmänt pyssel.

Hong Kong-mässan har ett tungt fokus på de kinesiska tillverkarna och Lena menar att det egentligen inte är en mässa för handlare, mera för importörer. Hon säger också att mässan har blivit mer intressant, mer öppen.

- Man är lite hemlig så tillvida att man inte visar nyheterna öppet utan bjuder in till showrooms. Men det har som sagt blivit lite bättre.

I början av februari var det dags för Spielwarenmesse i Nürnberg, världens största leksaksmässa och den absolut viktigaste för den nordiska marknaden. Hit åker också många svenskar och i år ställde ett trettiotal svenska företag ut.

- Här finns alla stora europeiska och amerikanska varumärken representerade, här visas produkterna och här blir trenderna tydliga, säger Lena och sammanfattar de sistnämnda.

- Man talar om ”minimizing”, det vill säga riktigt små leksaker. Retrotrenden är stor med gamla klassiker som till exempel Turtles och Transformers på nya äventyr. Men även produkter kopplade till nya filmer som Planes och Svampbob. Två andra starka trender är pedagogiska, respektive tekniska, leksaker.

Den 14 februari bar det av igen. Denna gång till Toy Fair i New York, en mässa som blivit mer och mer internationell med besökare från hela världen även om den självklart har fokus på den amerikanska marknaden.

- Arrangören jobbar hårt för att få dit besökare från andra världsdelar och jag bedömer att de har lyckats bra, säger Lena Hedö som här såg ungefär samma utställare som i Nürnberg tillsammans med många lokala.

- Det var en mässa med mycket framtidstro, det märks att marknaden där har vänt uppåt.

I och med detta så är det tre viktiga mässorna för årets julförsäljning avklarade. Här hemma tar nu det lokala arbetet vid med uppackningar och visningar hos grossister och kedjor.

Vill man besöka fler internationella leksaksmässor under det närmaste halvåret så kan man i och för sig åka till Moskva eller Dubai. Kanske inte så viktigt rent affärsmässigt för oss i Sverige, men ändå intressant.

- Själv är jag nyfiken på två Kids India och Shanghai Toy Fair som båda går i höst, säger Lena som på sina internationella reportageresor alltid sammanstrålar med kolleger från branschtidningar värden över.

- Vi har en förening som heter ITMA, International Toy Magazines Association. Idag är elva länder i Europa, Asien och Nordamerika med och vi har nya kontakter med Brasilien och Australien vars representanter vi träffade nu i New York.

Lena Hedö är från och med i år ordförande i ITMA, ett uppdrag som är rullande mellan medlemmarna. Förutom att man besöker mässor tillsammans gör man även gemensamma besök hos stora tillverkare. I Nürnberg har man alltid sitt årliga interna möte.

- Vi delar också artiklar som har ett allmänt intresse med varandra. Aktuellt just nu är vårt reportage om Brios exportsatsningar och 130-årsjubileum.

Fotnot:
Mässan i Hong Kong 6-9 januari hade totalt 1 975 utställare och drygt 106 000 besökare på alla fyra mässorna. Till Spielwarenmesse i Nürnberg den 29 januari - 1 februari kom det 75 888 besökare och utställarantalet var 2 748. Toy Fair i New York 16-19 februari hade 1 153 utställare och 26 500 besökare.