Skip to main content

Nyhetsarkiv

När gav du din personal en semla sist?

Semla

Den 4 mars inföll årets fettisdag. Fler än hälften av svenskarna åt förmodligen en semla denna dag. Många blev bjudna av arbetsgivaren, men det skiljer sig bland olika typer av organisationer.

En undersökning som branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer låtit undersöknings-företaget GfK genomföra visar att 54 procent av svenskarna njuter av en semla på fettisdagen. Det innebär uppskattningsvis att det åts över fem miljoner semlor bara på själva fettisdagen förra veckan.

- Semlan är en typisk svensk företeelse med lång tradition. Det är fantastiskt att se hur vi svenskar går man ur huse för att köpa semlor på fettisdagen. Landets bagerier och konditorier arbetar för högtryck och sätter in alla resurser de har för att så många som möjligt ska kunna få tag i en äkta semla på denna unika dag. Det är det enkla i kombinationen av kardemummabullen, mandelmassan och grädden som tillsammans ger den goda smaken och den härliga semlan, säger Martin Lundell, vd på branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer.

Många arbetsgivare ser semlan som ett bra sätt att visa personalen sin uppskattning.
En fråga till respondenterna i undersökningen var om de blivit bjudna av sin arbetsgivare på semla under fettisdagen 2013. Det intressanta resultatet, visar att alla ”semmelälskare” bör välja Landstingen som arbetsgivare, eftersom hela 41 procent av de anställda där blev bjudna på semla. Värre är det i landets kommuner, där enbart 19 procent av de anställda blev bjudna på semla, medan så många som 34 procent av personalen i privata företag fick njuta av en semla på fettisdagen. 1,6 miljoner svenskar får under fettisdagen en semla som arbetsgivaren bjuder på.

Fakta om undersökningen:
935 personer i GfK:s Konsumentpaneler svarade på frågan: ”Åt du någon semla på fettisdagen?”.