Skip to main content

Nyhetsarkiv

Martin Lundell, vd i Sveriges bagare & konditorer om den livsviktiga momsfrågan

martinlundell konditori3 Medarbetarbild

Att vara, eller att inte vara. Det är den stora frågan för ungdomarna i vår bransch. Den 14 september är det riksdagsval och valets utgång ser ut att bli avgörande för 150 000 ungdomars framtid. Oppositionen hotar med att genomföra "dubbelstöten" om de vinner, det vill säga fördubbla momsen och arbetsgivaravgiften för unga.

Konditorier, bagerier och restauranger anställer en ovanligt hög andel unga och lågutbildade. Och för många är det deras första jobb. Politikerna pratar mycket om den här gruppen, om hur svårt det är att skapa jobb till dem. Om dubbelstöten införs slår den direkt mot branschen genom ökade kostnader. Kostnader som måste kompenseras på något sätt. Många av dem jag pratat med, om inte alla, säger att de kommer att tvingas säga upp dem som har högst lön i relation till vad de producerar, , det vill säga ungdomarna som är minst erfarna. Införande av dubbelstöten kommer att vara som att sätta lansen rakt in i ungdomarnas drömmar om ljusare framtid.

I SBK:s arbete med att göra det enklare och roligare att driva bageri och konditori är momsfrågan prioriterad. I den här tidningen kan du läsa om de tydliga bevis som finns för att den nuvarande momsen har skapat tusentalas nya arbeten. Och det är som sagt inte vilka nya jobb som helst som skapats. De nyanställda är till stor del personer som ofta har svårt att komma in på arbetsmarknaden: Unga som aldrig tidigare haft något jobb, lågutbildade och invandrare. I reportaget om Stålboms i Falkenberg, får du veta vad momssänkningen inneburit för dem.

All logik talar för att oppositionen ska omforma sin politik, det är bara politisk prestige som står på spel. Det understryks av att förslaget om sänkt moms från början kom från oppositionen. När alliansen tog förslaget om sänkt moms och gjorde om till sitt, ändrade oppositionen ståndpunkt och har sedan dess varit emot.

Politikerna har att välja mellan en politik som skapar nya arbetstillfällen för de utsatta, eller en politik som leder till uppsägningar av personer som kommer ha svårt att få ett nytt jobb.

MARTIN LUNDELL