Skip to main content

Nyhetsarkiv

Cykelbranschen utmanar onyttig tradition: Cykelns dag ska bli större än Kanelbullens dag

cykelnsdag 135x175px

Nu kraftsamlar Cykelbranschen inför Cykelns dag den 10 maj, en riksomfattande manifestation
som ska låta tala om sig:
– Cykelns dag ska bli större än Kanelbullens dag. Kanelbullar gör dig tjock och sjuk. Cykling däremot är hälsosamt och bra för miljön, det är väl mer värt att fira, säger Kaj Vestman, ordförande i branschföreningen FoG, Svenska Cykelfabrikant och Grossistföreningen.


Intresset för att använda cykeln för motion har exploderat. Allt fler svenskar har upptäckt hur smart och hälsosamt cykelpendling är och cykling är en växande folkrörelse. Därför har cykelbranschen i år valt att på allvar manifestera cykling och cykelsäsongens start genom Cykelns Dag den 10 maj, och ribban har lagts högt:

– Cykeln förtjänar sin egen årliga dag. Cykling är smart, hälsosamt och bra för miljön. Kanelbullar är onyttigt, därför borde Cykelns Dag bli en större angelägenhet än Kanelbullens dag, säger Kaj Vestman.

På Cykelns dag kommer cykelåterförsäljare runt om i landet att hålla öppet hus och arrangera festligheter för barn och vuxna i butikerna. Men det är förstås cykling och cyklar som står i fokus.

– Det är ett bra tillfälle för allmänheten att upptäcka den nya cykelsäsongens modeller och utrustning, och samtidigt få initierad vägledning oavsett om det rör cykelköp, tillbehör eller serviceråd. Möjligheter till cykelservice eller säkerhetscheck kommer att erbjudas hos flertalet cykelhandlare, säger Joakim Stenberg, projektledare för Cykelns Dag.

Men Cykelns dag är inte bara en manifestation för cyklandets många fördelar, det handlar också om att visa allmänheten att det är hos kunniga fackhandlare som man köper säkra kvalitetscyklar, monterade av utbildad personal.

– Oavsett hur man använder cykeln, för motion, pendling eller rekreation, så är det ett transportmedel som ska vara säkert och tryggt. Tyvärr säljs en hel del farliga skräpcyklar på marknaden som inte alls lever upp till en god kvalitets- och säkerhetsstandard, säger Kaj Vestman.

Öppet Hus hos din lokala Cykelhandlare den 10 maj!
Kolla in årets cykelnyheter och prova-på-aktiviteter.

Läs mer på http://www.cykelnsdag.se och i lokalpress.